Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Krisztus követése
  2023-10-01 21:38:45, vasárnap
 
  Krisztus követése
Lekció: Lk 2,39-52
Textus: Lk 2,52
Ha a polodra szeretnél valami bölcs gondolatot ráíratni, akkor javasolom , hogy azt a kérdést írasd rá, hogy: "Mit tenne Jézus?". Amíg a kérdést a Szentírás alapján válaszolod meg, nem pedig a saját elképzeléseid alapján, addig jó kérdés, amit gyakran feltehetsz magadnak: "Mit tenne Jézus?"
Jézus Krisztus az egyetlen, aki valaha is bűntelen, tökéletes életet élt. Mindenekelőtt meg kell ismernünk Őt, mint Megváltónkat, de ezen túlmenően Ő az elsődleges példaképünk az istenfélő életre. Ő az Atyától való tökéletes függésben élt, mindig engedelmeskedve az Ő akaratának. Ez nemcsak azután volt igaz, hogy megkezdte nyilvános szolgálatát, hanem már gyermekkorától kezdve.
A Lukács 2:39-52-ben találjuk a Szentírásban az egyetlen utalást a Jézus születése és szolgálata kezdete közötti évekre, amikor Jézus körülbelül 30 éves volt. Az egyház első évszázadaiban keringő apokrif evangéliumok némelyike fantáziadús és csodálatos legendákat tartalmaz Jézus gyermekkoráról. Megérint néhány agyagmadarat, és azok életre kelnek és elrepülnek. Megérint egy ekét, amelyet József elrontott, és az azonnal rendbe jön. Néhány más legenda sokkal nyugtalanítóbb: A fiatal Jézus megátkoz néhány idegesítő gyermeket, akik azonnal elsorvadnak vagy holtan esnek össze.
Az ilyen fantáziadús történetek után a Lukács könyvében olvasható beszámoló arról, hogy Jézust a templomban hátrahagyják, elég szelídnek hangzik! Ez azonban a hitelessége mellett szól. Valószínűleg Lukács ezt az anyagot Máriától kapta (2:51). Talán azt kívánnánk, hogy a Biblia többet közöljön Jézus gyermekéveiről. De Charles Simeon megjegyzi: "Keveset beszél róla ahhoz, hogy kíváncsiságunkat kielégítsük, de eleget ahhoz, hogy viselkedésünket szabályozzuk". Lukács elsősorban azért közli a történetet, hogy megmutassa nekünk, ki is Jézus, mint Isten egyszülött Fia, de azért is, hogy kövessük Őt a magatartásunkban.
Követnünk kell Jézust, Isten Fiát a lelki növekedésben, a mindennapi hűségben és az Isten célja iránti elkötelezettségben.
Mielőtt megvizsgálnánk, hogyan kell Jézust követnünk, előtte tisztában kell lennünk azzal, hogy ki Ő.
1.Az a Jézus, akit követnünk kell, Isten egyszülött Fia.
Képzelted már magad József és Mária helyébe, és elgondolkodtál azon, milyen lenne egy tökéletes gyermek szüleinek lenni? Néhányan azt gondoljátok: "Szeretném, ha nekem is ilyen problémám lenne!". De bizonyára nehéz szerep lehetett időnként! Ne feledjétek, hogy Józsefnek és Máriának nem voltak az evangéliumi beszámolók, amelyeket olvashattak, amikor Jézust nevelték. Olyan lehetett, mintha egy kirakós játékot raknának össze anélkül, hogy a dobozon lévő képet megnézhetnék. Kaptak egy darabot itt, egy másik darabot ott, és lassan kezdett formát ölteni. De nem volt mindig világos, hogy mi lesz a végső kép. Lukács már másodszor mondja, hogy Mária mindezt a szívében megőrizte (2:19, 51). Bizonyára gyakran elgondolkodott azon, hogy "Ki ez az én egyedülálló Fiam?". A gyermek Jézusról szóló történet, akit a templomban hagytak hátra, egy másik darabot adott neki ehhez a kirakóshoz.
Az Ószövetség előírta, hogy minden zsidó embernek minden évben három ünnepen meg kell jelennie az Úr előtt: A kovásztalan kenyerek (páska), a hetek (pünkösd) és a sátoros ünnepek (5Mózes 16:16) ünnepein. Jézus idejében már szokás volt, hogy a Jeruzsálemtől némileg távolabb élők csak egy ünnepen vettek részt. József és Mária szokása az volt, hogy minden évben 128 kilométert utaztak Názáretből a páska ünnepére. Ez az eset akkor történt, amikor Jézus 12 éves volt. Nem tudjuk, hogy ez volt-e az első alkalom, amikor velük tartott, de az év legizgalmasabb időszaka lehetett, hogy elhagyta a kisvárost, és elment a fővárosba erre a több ezer hívőt vonzó ünnepségre.
József és Mária az egész ünnepi hetet ott töltötte, majd elindultak vissza a karavánnal. Valószínűleg József azt hitte, hogy Jézus Máriával van, ő pedig azt hitte, hogy Jézus Józseffel van. Az, hogy nem ellenőrizték, hogy megbizonyosodjanak róla, valószínűleg azt tükrözi, hogy bíztak Jézusban, és tudták, hogy elég felelősségteljes ahhoz, hogy ott legyen, ahol lennie kell. Amikor eljött az este, és a karaván megállt éjszakára, felfedezték, hogy Jézus nincs a csoporttal.
Ha valaha is volt már olyan, hogy eltévedt egy gyermeked, akkor azonosulni tudsz azzal a pánikkal, amely ezeket a lelkiismeretes szülőket elfogta. Az ember mindig a legrosszabb forgatókönyvre gondol - elrabolta egy gyerekmolesztáló, és soha többé nem látjuk. Józsefnek és Máriának sokkal több ideje volt a legrosszabbra gondolni, mint nekünk. A három nap (2:46) valószínűleg azt jelenti, hogy egy napot utaztak, a második nap visszatértek Jeruzsálembe, és a harmadik napon találták meg Őt. Tekintettel az idő hosszára, értékelhetjük Mária érzelmes szavait: "Fiam, miért bántál velünk így? Íme, apád és én aggódva kerestünk téged".
Jézus így válaszolt: "Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy Atyám házában kell lennem?"
Bár sem József, sem Mária nem értette akkoriban Jézus szavait, Mária mégis a szívében őrizte őket, és később gyümölcsöt hoztak. Amikor a Szentírás titkaival találkozunk, nekünk is így kell tennünk. Ez a történet és különösen Jézus válasza megmutatja nekünk, hogy Ő igazi emberként jött, de mégis többként jött, mint ember, mint Isten egyedülálló, egyszülött Fia, hogy megtegye Atyja akaratát.
a.)Jézus teljesen, igazán ember volt. A Lukács 2:40-ben összefoglalva találjuk Jézus életét csecsemőkorától 12 éves koráig: Fizikailag egyre erősödött. Értelmileg és lelkileg bölcsességben növekedett, és Isten kegyelme volt rajta. Aztán a 41-51. versekben Jézus tizenkettedik életévének egyetlen eseményét olvashatjuk. Az 52. versben van egy összefoglaló a 12 éves korától felnőttkoráig tartó életszakaszáról: Folyamatosan fejlődött a bölcsességben és a normális fizikai fejlődésben ("termetben"), valamint Isten és az emberek előtt való kedvességben. Isten különleges áldó keze mindenki számára nyilvánvaló módon volt Jézuson.
Talán elgondolkodtok azon, hogy Jézus, aki örökkévaló Isten, hogyan növekedhetett bölcsességben és Isten és az emberek előtt való kedvességben. Ha Ő tökéletes, miért kellett növekednie? Alfred Plummer elmagyarázza: "Minden egyes stádiumban tökéletes volt az adott stádiumhoz, de a gyermeki tökéletesség alacsonyabb rendű, mint az emberi tökéletesség; ez a különbség a tökéletes ártatlanság és a tökéletes szentség között." Emberi mivoltában alávetette magát szüleinek. Bár az istenségében Jézus mindent tudott, az emberségében növekednie kellett az isteni bölcsességben és az isteni hivatásának és küldetésének megértésében. A lényeg az, hogy Jézus valóban ember volt.
A korai egyháztörténelemben számos különböző eretnekség tagadta Jézus valódi emberségét. Egyesek azt mondták, hogy Ő csak egy szellem volt, vagy hogy embernek tűnt, de valójában nem volt az. János apostol egy ilyen eretnekség ellen harcolt, amikor azt írta, hogy saját kezével érintette Jézust, és hogy "minden lélek, amely vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, Istentől van" (1Jn 1:1; 4:2). Jézus istenségének hangsúlyozásakor óvatosnak kell lennünk, hogy ne becsüljük le emberségét. Ha Jézus nem volt teljesen ember, akkor nincs Megváltónk, hiszen csak egy ember mentheti meg az embereket a bűneiktől. Olyan Megváltónk sem lenne, aki azonosulni tudna gyengeségeinkkel.
,,Mert Isten igazságossága azt kívánja, hogy amely emberi természet a bűnt elkövette, ugyanaz tegyen is eleget a bűnért. És az ember maga is bűnös lévén:nem tehet eleget másokért." H. K. 16.K.
,,Azért volt szükséges, hogy a Közbenjáró ember legyen, hogy felmagasztalhassa természetünket, engedelmeskedhessen a törvénynek, szenvedhessen és közbenjárhasson értünk természetünkben és hogy megindulhasson erőtlenségeinken. Továbbá azért, hogy részesülhessünk a fiúváfogadásban és hogy bizalommal, bátran és szabadon járulhassunk a kegyelem trónusához." (W. N. K. 39. K.)
b.)Jézus teljesen, igazán Isten volt. Ez a célja Jézus szüleihez intézett kérdésének. Mária az imént említette, hogy ő és Jézus apja aggódva keresték őt. Válaszában Jézus finoman, de határozottan meghúzza a határt József, mint az Ő földi apja és Isten, mint az Ő igazi Atyja között. Megmutatja, hogy az utóbbi kapcsolat elsőbbséget élvez az előbbivel szemben. Plummer megjegyzi:
,,Figyelemre méltó, hogy a Messiás első feljegyzett szavai az Ő isteni fiúi mivoltát fejezik ki emberként... Ezek az első feljegyzett szavak az egész elbeszélés magját képezik, és az oka annak, hogy fennmaradt. Többet kell jelenteniük annál, hogy Jézus csupán Ábrahám fia, és ezért Isten az Atyja. A szülei könnyen megértették volna az ilyen egyszerű kijelentést."
Jézus szavai megerősítik azt, amit az angyal mondott Máriának, amint azt Lukács feljegyezte az 1:32, 35-ben, hogy a gyermekét "a Magasságos Fiának" fogják hívni, és hogy "a szent utódot Isten Fiának fogják hívni". Ez a cím Jézus keresztségében is megerősítést nyert, amikor Isten hangja a mennyből ezt hirdette: "Te vagy az én szeretett Fiam, benned gyönyörködöm" (Lukács 3:22). Később Jézus zsidó ellenfelei úgy értelmezték azt az állítását, hogy Isten az Atyja, mint az Istennel való egyenlőség igényét, és amikor Jézus válaszolt nekik, egyértelműen megerősítette az ő felfogásukat (János 5:18-47).
Napjainkban számos kiemelkedő szekta tagadja Jézus valódi istenségét. Ha Ő nem örök Isten, akkor nincs Megváltónk, mert kereszthalálának nem volt rajta túlmutató érdeme. "Azért, hogy istenségének hatalmával Isten haragjának súlyát emberi természetében elhordozhassa és nekünk az igazságosságot és az életet megszerezhesse és visszaadhassa." (H. K. 17.K.) ,,Azért volt szükséges, hogy a Közbenjáró Isten legyen, hogy fenntartsa és megakadályozza, hogy az emberi természet Isten végtelen haragja és a halál hatalma alá süllyedjen. Továbbá azért, hogy szenvedéseit, engedelmességét és közbenjárását értékessé és hatékonnyá tegye, valamint hogy eleget tegyen Isten igazságának és megnyerje jóindulatát, megvásároljon egy különleges népet magának, nekik adja a Lelkét, legyőzze összes ellenségüket és örök üdvösségre jutassa őket." (W. N. K. 38.K.)Tehát mind Jézus igaz emberségét (a bűntől mentesen), mind pedig az Ő igaz és változatlan istenségét meg kell erősítenünk. Ő teljesen Isten és teljesen ember egy egyedülálló személyben. Amikor emberi testet öltött, önként lemondott isteni tulajdonságai egy részének használatáról, és szolgai alakot öltött a mi üdvösségünkért (Fil 2:5-12). Emberként Jézus megmutatta nekünk, hogyan kell az emberi életet az Atyától való állandó függésben és az Ő akaratának való engedelmességben élni. Az a Jézus, akit követnünk kell, nem más, mint Isten egyedülálló, egyszülött Fia, a Szentháromság második személye emberi testben.
2.Követnünk kell Jézust, Isten Fiát, a lelki növekedésben.
Van itt egy megmagyarázhatatlan rejtély, hogy bár Jézus teljesen Isten volt, mégis emberként lelkileg növekednie kellett. Születése és 12 éves kora között növekedett bölcsességben (2:40), és 12 éves kora és felnőttkora között még inkább fejlődött bölcsességben (2:52). A bölcsesség a héber Szentírásban a ""hozzáértés"" jelentésű szóból származik. A mesteremberek, akik a sátor építésén dolgoztak, rendelkeztek azzal az Istentől kapott hozzáértéssel, hogy a nyersanyagokból gyönyörű készterméket formáljanak. Lelkileg a bölcs férfi vagy nő fogja az élet körülményeit, és gyönyörű késztermékké szövi őket, amely dicsőséget ad Istennek.
Isten Igéje az a tervrajz, amelyet Ő adott nekünk, hogy kövessük, ha olyan életet akarunk építeni, amely dicsőséget ad Neki, és elégedettséget és áldást hoz számunkra. Ha valaha is építettél már házat, nem szeretnél olyan vállalkozót alkalmazni, aki egy csomó faanyaggal jelenik meg a munkában, és elkezdi szögelni, felkapva azt a darabot, ami éppen kéznél van. Amikor megkérdezed a tervekről, csak nevet, és azt mondja: "Soha nem használok terveket. Túlságosan korlátozóak. Csak a kedvem szerint csinálom, ami jónak tűnik."
És mégis sok keresztény így építi fel az életét! Alig vetnek egy pillantást Isten tervrajzára, még kevésbé tanulmányozzák azt, hogy tudják, hogyan akarja Ő, hogy éljenek. Ha szembesíted őket a rendszertelen életmódjukkal, azzal vádolnak, hogy törvényeskedő vagy, és azt mondják, hogy ők csak a Lelket követik. Az a tény, hogy Jézus 12 éves fiúként képes volt értelmesen beszélgetni ezekkel a zsidó tanítókkal, azt mutatja, hogy már akkor is elég jól ismerte a Szentírást. Bölcsességben növekedett, ami azt jelenti, hogy Isten Igéjét a mindennapi életben alkalmazta. Figyeljünk meg négy dolgot az ilyen növekedéssel kapcsolatban:
a.)A lelki növekedés időbe telik, de aktívan részt kell vennünk a folyamatban. Az a tény, hogy Jézus növekedett bölcsességben, és még inkább növekedett bölcsességben (2:40, 52), azt mutatja, hogy ez egy egész életen át tartó folyamat. De nem automatikusan megy végbe. Jézus annyira éhezett és szomjazott az ilyen bölcsességre, hogy félretett néhányat a "normális" dolgokból, amit a gyerekek szeretnek csinálni, hogy tanulhassa a Szentírást. József és Mária is azt mutatja nekünk, hogy a növekedés egy folyamat. Ők még nem értették pontosan, hogy ki is Jézus, de egyre inkább növekedtek ebben a megértésben. A kérdés, amit fel kell tenned magadnak, a következő: "Mit teszek azért, hogy növekedjek Isten dolgaiban?". Van-e rendszeres időd az Ő Igéjére és az imádságra? Olvasol-e olyan megbízható könyveket, amelyek a hit dolgaira tanítanak téged? Részt veszel-e lelki beszélgetésekben más hasonlóan gondolkodó hívőkkel?
b.)A lelki növekedés magában foglalja az Isten Igéje iránti aktív érdeklődést. Gondolj bele, mennyi érdekes dolog lehetett ebben a nyüzsgő fővárosban, ami egy 12 éves vidéki fiú érdeklődését lekötötte. Ott lehetett a piactéren, és figyelhette az árusokat, akik a vásárlóikkal az árakról alkudoznak. Lenyűgözhette a palota és a templom építészeti stílusa, vagy az ősi város hatalmas falai. Csatlakozhatott a többi fiúhoz, hogy úgy tegyenek, mintha ők lennének a nagy hadvezérek, akik védik ezeket a falakat. Megnézhette Ezékiás híres vízi alagútját, vagy bármely más érdekes történelmi helyszínt. Figyelhette az érdekes emberek tömegét. Jézust a szülei mégis a templomban találták a tanítókkal, ahol hallgatta őket, értelmes kérdéseket tett fel, és olyan válaszokat adott nekik, amelyek szokatlan megértésről tanúskodtak (2:46, 47). Ha Isten dolgaiban akarsz növekedni, Jézushoz hasonlóan neked is szomjaznod kell a lelki igazságra, amit azáltal bizonyítasz, hogy hallgatod azokat, akik az Igét tanítják, kérdéseket teszel fel, és párbeszédet folytatsz e nagyszerű igazságokról.
c.)A lelki növekedésnek két irányba kell irányulnia: Isten felé és mások felé. Jézus "Isten és az emberek előtt való kedvességben (kegyelemben) növekedett" (2:52). Ezek az irányok a két nagy parancsolatot tükrözik, amelyek a Tízparancsolat két táblájának összefoglalása: szeresd Istent teljes lényeddel, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat. John McNeill Kálvin Institutióinak bevezetőjében idézi A. Mitchell Huntert, aki azt mondja: "A jámborság (kegyesség) volt jellemének alaphangja. Istentől megszállott lélek volt. A teológia nem mint önmagában vett tanulmány volt számára fontos; úgy szentelte magát neki, mint egy keretnek, amely alátámasztja mindazt, amit a vallás jelentett számára". McNeill a továbbiakban megjegyzi, hogy "Kálvin lapjain mindenütt Istennel szembesülünk, nem pedig eszmékkel játszadozunk vagy véleményeket mérlegelünk róla" Kálvin helyesen látta az egészséges teológiát szükséges alapnak, de úgy érvelt, hogy az ilyen tanításnak "be kell hatolnia a szívünkbe, át kell mennie a mindennapi életünkbe, és úgy kell átalakítania bennünket, hogy ne legyen számunkra terméketlen" (ibid., 3.6.4). Mindig azzal a céllal tanulmányozzuk az Igét, hogy megismerjük és szeressük Istent és szeressünk másokat.
d.)A lelki növekedés letérhet a helyes útról, ha nem vagyunk résen. Itt nem Jézus példáját nézem, hanem Józsefet és Máriát. Mindketten jót akartak, amikor azt hitték, hogy Jézus velük van a karavánban, de tévedtek. És egyikük sem értette meg Jézus szelíd helyreigazító szavait. Ez azt mutatja nekünk, hogy még a jót akaró, istenfélő emberek is tévedhetnek. József és Mária kudarcát, hogy nem értették meg Jézus küldetésének és hivatásának természetét, később a tanítványok is meg fogják érteni, akik nem értették meg a kereszt szükségességét. Ez azt mutatja, hogy mindannyiunknak tanítható szívet kell fenntartanunk, és hajlandónak kell lennünk megváltoztatni a nézeteinket, ha eltévedtünk. József és Mária elég alázatosak voltak ahhoz, hogy 12 éves Fiuktól helyreigazítást fogadjanak el. Nekünk is elég taníthatónak kell lennünk ahhoz, hogy elfogadjuk a helyreigazítást, bárhonnan is küldje azt Isten kedvesen. Jézust kell követnünk a lelki növekedésben.
3.Követnünk kell Jézust, Isten Fiát a mindennapi hűségben.
A templomban eltöltött idő, amikor ezekkel a tanítókkal Isten dolgairól beszélgetett, kétségtelenül Jézus életének eddigi csúcspontja volt. Ezután ezt olvassuk: "És aláment velük, és ment Názáretbe; és engedelmes volt nekik" (2:51). Micsoda csalódás lehetett ez! Visszamenni az unalmas Názáretbe a jeruzsálemi izgalmak után! Visszatérni a napi munkához, a vízhordáshoz és az ácsműhelyben való takarításhoz, miután a templomban a vezető rabbikkal teológiát vitatott meg! Jézus mégis visszament, és a mindennapi munkában tovább fejlődött "bölcsességben és termetben, és Isten és az emberek előtt való kedvességben (kegyelemben)".
Figyeljük meg József és Mária mindennapi hűségét is. A Lukács 2:22 megemlíti, hogy engedelmeskedtek Mózes törvényének, amikor Jézust bemutatták az Úrnak, és betartották a tisztulási törvényeket. A 39. vers arról szól, hogy mindent az Úr törvénye szerint végeztek. A 41. vers megemlíti, hogy szokásuk szerint minden évben elmentek a páska ünnepére. Ez a házaspár csendesen, az Isten parancsolataihoz való mindennapos hűségben élt. Ha nekünk is olyan fiunk lenne, mint Jézus, talán azt mondanánk: "Ez a gyerek egyszer még sikeres lesz! Láttátok, hogy a rabbik mennyire csodálkoztak az Ő válaszain? Írassuk be Őt a jövő rabbijainak felsőfokú iskolájába. Költözzünk Jeruzsálembe, ahol a vezetők felfedezhetik Őt. A gyereknek van jövője!" Ők azonban visszavitték Őt Názáretbe, és példát mutattak Neki az Isten dolgaiban való mindennapi hűségről.
A szülők egyik legfőbb gondja a gyermekeik lelkének jóléte kell, hogy legyen. És az egyik fő módja annak, hogy lelkileg segítsd őket, az, hogy minden nap hűséggel élsz előttük Isten dolgaiban - Bibliaolvasás, imádság, rendszeres templomba járás, őszinteség, kedvesség egymás iránt a családban, aggodalom az elveszettekért. Követnünk kell Jézust, Józsefet és Máriát a napi hűségben.
4.Követnünk kell Jézust, Isten Fiát, az Isten célja iránti elkötelezettségben, mindenekelőtt.
Jézus már 12 éves korában is világosan megfogalmazta, hogy az Isten célja iránti elkötelezettségének elsőbbséget kell élveznie: "Nem tudtátok, hogy Atyám házában kell lennem?" (2:49). Jézus itt a Mennyei Atya iránti elkötelezettségének elsőbbségét még a szülei iránti szereteténél is magasabbra helyezi. Bár szeretni kell a családtagjainkat, a Jézus iránti szeretetnek elsőbbséget kell élveznie, ha konfliktus merül fel (Lukács 14:26).
A lefordított szó azt jelenti, hogy szükségszerű. Ezt a kifejezést Lukács gyakran használja Jézus küldetésének kifejtésére: "Egyéb városoknak is hirdetnem kell nékem az Istennek országát; mert azért küldettem" (4:43). "Szükség az ember Fiának sokat szenvedni és megvettetni a vénektől, a főpapoktól és írástudóktól, és megöletni, és harmadnapon feltámadni" (9:22). (Lásd még: 13:33 [Jeruzsálembe megy]; 17:25 [szenved]; 19:5 [Zákeussal marad]; 22:37 [a vétkesek közé számítják]; 24:7 [szenved, meghal, feltámad]; 24:26 [szenved és dicsőségbe megy]; és, 24:44 [a róla szóló írásoknak be kell teljesedniük]. Ez az ismétlődő szó azt mutatja, hogy Jézus nem azért jött, hogy a saját akaratát teljesítse, hanem az Atya akaratát, aki elküldte őt.
Még akkor is, ha Jézus megváltott minket, nem vagyunk a magunkéi. Egy céllal mentett meg minket, és ajándékozott meg minket, hogy életünket az Ő szolgálatával és dicsőítésével töltsük. Bár nem mindenki van elhívva a lelkészi pályára vagy arra, hogy egy idegen kultúrába menjen az evangéliummal, minden keresztény el van hívva arra, hogy valamilyen minőségben Istent szolgálja. Ha nincs küldetéstudatod, és nem foglalkozol ennek a küldetésnek a teljesítésével, akkor valószínűleg magadnak élsz. A Biblia azonban arra hív minket, hogy többé ne magunknak éljünk, hanem annak, aki meghalt és feltámadt értünk (2Kor 5:15). Jézust kell követnünk az Isten célja iránti megingathatatlan elkötelezettségünkben.
Következtetés
Egy ír legenda szerint egy király álruhába bújt, és bement az egyik bárójának dísztermébe. A lakomán résztvevők között egy szerény helyre kísérték. Beszélgetésének fényessége és előkelő modora hamarosan felkeltette valakinek a figyelmét, akinek elég tekintélye volt ahhoz, hogy egy magasabb asztalhoz kísérje. Ugyanez történt még egyszer, és hamarosan az ország nemesei között foglalt helyet. Miután nagy bölcsességről tett tanúbizonyságot, az egyik főúr megszólalt: "Igazság szerint, uram, úgy beszél, mint egy király. Ha nem király, akkor megérdemli, hogy az legyen". Erre a király levetette álruháját, és elfoglalta jogos helyét az alattvalói között.
Ennek kellett volna történnie, amikor az Úr Jézus Krisztus eljött erre a földre. Bár "álruhát öltött", mint egy egyszerű názáreti ács, Ő volt a királyok Királya és az urak Ura. De alattvalóit annyira elvakította saját büszkeségük és bűnük, hogy nem voltak hajlandók meghajolni előtte, annak ellenére, hogy többször kijelentette és elegendő bizonyítékot adott arra, hogy Ő az örökkévaló Isten, aki azért jött le, hogy megváltsa őket.
Elismered-e Jézust Isten Fiának, Megváltódnak és Uradnak? Ha nem, kérd Istent, hogy nyissa meg a szemed arra, hogy ki Jézus, hogy befogadhasd Őt. Ha Ő a Megváltód, kövesd Őt a lelki növekedésben, a mindennapi hűségben és az Isten életedre vonatkozó célja iránti elkötelezettségben. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: családtagjainkat, gyengeségeinkkel, engedelmességben, beszélgetésekben, felelősségteljes, magatartásunkban, parancsolataihoz, megingathatatlan, erőtlenségeinken, engedelmeskedtek, kereszthalálának, hangsúlyozásakor, kíváncsiságunkat, gyerekmolesztáló, helyreigazítást, tanúbizonyságot, nyersanyagokból, viselkedésünket, engedelmességét, küldetéstudatod, természetünkben, beszélgetésének, fiúváfogadásban, csecsemőkorától, közbenjárhasson, részesülhessünk, csatlakozhatott, engedelmeskedve, életszakaszáról, mindannyiunknak, tanulmányozzuk, elveszettekért, megindulhasson, megszerezhesse, elgondolkodtok, institutióinak, polodra szeretnél, kérdést írasd, saját elképzeléseid, elsődleges példaképünk, istenfélő életre, egyetlen utalást, egyház első, azonnal rendbe, fiatal Jézus, ilyen fantáziadús, templomban hátrahagyják, hitelessége mellett, anyagot Máriától, lelki növekedésben, mindennapi hűségben, tökéletes gyermek, Jézus Krisztus, Valószínűleg Lukács, Charles Simeon, Isten Fiát, Valószínűleg József, Jézus Máriával, Jézus Józseffel, Alfred Plummer, Olyan Megváltónk, Mert Isten, Válaszában Jézus, Magasságos Fiának, Isten Fiának, Később Jézus, Közbenjáró Isten, Emberként Jézus, Isten Igéje, Isten Igéjét, Megnézhette Ezékiás, John McNeill Kálvin Institutióinak, Mitchell Huntert, Költözzünk Jeruzsálembe, Mennyei Atya, Elismered-e Jézust Isten Fiának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  Egy lelki imádság  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Erdőn  Png virág  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  képre írva  Radikális szeretet  Akarat  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyon különös  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png kutya  Leonardo da Vinci gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem számIt  Paul David Tripp Április 21  Egy maradéktalanul uralt világ  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kövesd a cowboyt!  A jó emberek mindig szépek mar...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png kutya  Png telefon  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Nem tudhatod  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Png cica  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png csokor  A Megváltó szolgálatában  Albert Einstein gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png cica  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Alvó cicák  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép álmokat!  Próbálj meg ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png nő  Próbálj meg ...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Rátalálsz  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Akarat  Németh László tollából  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Adakozás  Németh László tollából  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
polodra szeretnél, kérdést írasd, saját elképzeléseid, elsődleges példaképünk, istenfélő életre, egyetlen utalást, egyház első, azonnal rendbe, fiatal Jézus, ilyen fantáziadús, templomban hátrahagyják, hitelessége mellett, anyagot Máriától, lelki növekedésben, mindennapi hűségben, tökéletes gyermek, evangéliumi beszámolók, kirakós játékot, dobozon lévő, másik darabot, szívében megőrizte, gyermek Jézusról, templomban hagytak, kovásztalan kenyerek, sátoros ünnepek, ünnepen vettek, páska ünnepére, eset akkor, első alkalom, fővárosba erre, több ezer, egész ünnepi, karaván megállt, lelkiismeretes szülőket, ember mindig, legrosszabb forgatókönyvre, legrosszabbra gondolni, napot utaztak, harmadik napon, szívében őrizte, normális fizikai, emberek előtt, adott stádiumhoz, gyermeki tökéletesség, emberi tökéletesség, tökéletes ártatlanság, tökéletes szentség, istenségében Jézus, emberségében növekednie, isteni bölcsességben, isteni hivatásának, szellem volt, ilyen eretnekség, ember mentheti, bűnt elkövette, ember maga, kegyelem trónusához, célja Jézus, imént említette, határt József, utóbbi kapcsolat, előbbivel szemben, első feljegyzett, egész elbeszélés, szülei könnyen, ilyen egyszerű, angyal mondott, szent utódot, életet megszerezhesse, emberi természet, halál hatalma, különleges népet, bűntől mentesen, egyedülálló személyben, részének használatáról, emberi életet, héber Szentírásban, sátor építésén, nyersanyagokból gyönyörű, bölcs férfi, élet körülményeit, csomó faanyaggal, kedvem szerint, pillantást Isten, rendszertelen életmódjukkal, zsidó tanítókkal, mindennapi életben, ilyen növekedéssel, lelki növekedés, egész életen, ilyen bölcsességre, gyerekek szeretnek, nyüzsgő fővárosban, árakról alkudoznak, templom építészeti, többi fiúhoz, nagy hadvezérek, érdekes emberek, szülei mégis, templomban találták, lelki igazságra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.